דריסות ופגיעות כתוצאה ממכונית בכלבים וחתולים
לצערינו, בכל עונות השנה, דריסה או פגיעה על ידי רכב חולף הינה אחת הבעיות הנפוצות. בעונה זו, שבה נעים להסתובב בחוץ, היא נפוצה אף יותר.
חומרת הפגיעה עשויה לנוע מקלה, הדורשת מעקב רפואי בלבד, ועד חמורה ומסכנת חיים. מהן הפגיעות הנפוצות, כיצד יש לנהוג כאשר הכלב נפגע ממכונית ואיך ניתן להמנע?
מה עושים כשבעל החיים נפגע על ידי מכונית?
במידה וכלבכם או חתולכם נפגע על ידי מכונית, חשוב מאוד להביאו לבדיקה וטרינרית באותו רגע ממש, בין אם נראה שנפגע ובין הוא לא. הבדיקה הוטרינרית נועדה על מנת לקבוע האם בעל החיים יציב מבחינת מדדים חיוניים, ולשלול פגיעות נפוצות האופייניות לתאונת דרכים. חשוב! במידה וישנו חשד לנזק לעמוד השדרה (בעל החיים מתקשה להעמד, שוכב או גורר רגלים) יש לפנות את בעל החיים תוך כדי תנועה מינימלית, ומומלץ להעבירו למשטח נוקשה נייד (קרש, למשל) ורק כך להזיזו.
במרפאה הוטרינרית- טיפול ראשוני בבעל חיים שנפגע על ידי מכונית
כאשר בעל החיים מגיע לטיפול ראשוני לאחר פגיעה, לרוב יהיה במצב של כאב ולחץ. לעיתים תהיה ירידה של לחץ הדם בעקבות דימומים, ולעיתים יסבול ממצוקה נשימתית. לכן הדבר הראשון שיבוצע הינו הערכה מהירה של המדדים החיוניים, מתן שיכוך כאבים ולעיתים הרגעה. בשלב הבא יחובר בעל החיים לאינפוזיה, על מנת לייצב את לחץ הדם. במקרים בהם ישנה מצוקה נשימתית- ינתן טיפול תומך בחמצן. רק אז תבוצע בדיקה גופנית מלאה, בדיקה של רפלקסים בכדי להעריך מצב עצבי ומוחי, ובהמשך יבוצעו בדיקות אבחוניות, כגון בדיקות דם וצילומי רנטגן, שמטרתן לשלול או לאבחן פגיעות אופייניות, שיתוארו בהמשך.
בהתאם לממצאים בעל החיים יקבל המשך טיפול. ברוב המקרים, בהתאם לחומרת הפגיעה, יומלץ על אשפוז והשגחה ב24 השעות שלאחר האירוע.
מהם הנזקים הנפוצים במצב של פגיעה על ידי מכונית?
- פגיעה ריאתית- נפוצה כאשר בעל החיים נפגע באזור בית החזה. הפגיעה הנפוצה ביותר מכונה. lung contusion. כלומר- ׳זעזוע ריאות׳- הריאות נפגעות ממכה קהה, וכתוצאה מכך נגרמים להן דימומים ולעיתים פצעים קטנים, המתבטאים בדליפת אוויר. במצב זה בעל החיים עשוי להראות קושי נשימתי, וכן דימום מהאף או מהפה. ברוב המקרים מדובר בתופעה קלה המחייבת מנוחה והשגחה בלבד, ולעיתים טיפול תומך בסביבה עשירה בחמצן. במקרים חמורים ישנו צורך בהתערבות הכוללת ניקוז אוויר מבית החזה.
- פגיעה באברי הבטן- הפגיעה הנפוצה ביותר הינה קרע של שלפוחית השתן. פגיעות נוספות הינן חתכים באיברים הנוטים לדמם, כגון כבד או טחול, וכן פגיעה במערכת העיכול. פגיעות אלו לעיתים קרובות אינן נראות בדקות ואף בשעות הראשונות לאחר התאונה, ומכאן חשיבות רבה לניטור צמוד של בעל החיים ב24 השעות שלאחר התאונה.
- פגיעות אורטופדיות- שברים או סדקים עלולים להגרם בעצמות הרגליים, הצלעות או הלסתות. אלו לרוב פגיעות כואבות מאוד ודורשות התייחסות- לעיתים חבישה ומנוחה ולעיתים תיקון כירורגי בניתוח אורטופדי. למרות חומרתן, לרוב לא מדובר בפגיעות מסכנות חיים באופן מיידי, ולכן לפני הטיפול בהן הוטרינר יוודא כי בעל החיים מיוצב, שהוא אינו מדמם דימום פעיל ואינו סובל ממצוקה נשימתית. ניתוחים אורטופדים (לתיקון שברים או פריקות) הם מורכבים ודורשים הרדמה ממושכת, לכן ברוב המקרים יבוצעו רק לאחר 24 שעות, כשנראה כבר שבעל החיים יציב מבחינת נשימה, קצב לב ודימומים.
- בקע של הסרעפת- עוד מצב שעלול להתרחש בפגיעה קשה על ידי מכונית. הסרעפת הינה שריר היוצר מחיצה בין איברי הבטן לאיברי בית החזה, והיא חיונית לפעולת הנשימה. במקרים של מכה חזקה עשוי להיווצר קרע בשריר זה, ומצוקה נשימתית קשה. מדובר באחת הפגיעות הקשות יותר במצבי טראומה, והיא מחייבת ניתוח חירום דחוף.
- פגיעת ראש- כאשר בעל החיים נפגע באזור הראש. במצב זה עשויים להיווצר שברים בלסתות ובעצמות הגולגולת. החשש המיידי הינו מפני דימום תוך גולגולתי או בצקת מוחית. מדובר בפגיעה חירומית ביותר, אשר ללא טיפול עשויה להדרדר עד כדי מוות מוחי חלילה.
- פגיעת עמוד שדרה- עמוד השדרה מגן על חוט השדרה, האחראי על מסרים עצביים חיוניים. חוט השדרה עצמו רך ורגיש, ולכן במצב של שבר, סדק או דחיסה של חוליות עמוד השדרה- קיים סיכון גבוה לפגיעה בחוט השדרה, אשר עלולה להביא לשיתוק. במידה ובעל החיים לא נעמד לאחר הפגיעה, ויש חשש לפגיעה בעמוד השדרה- אין להרימו ולהזיזו ללא נקיטת אמצעי זהירות- העברתו לקרש יציב במינימום תנועה.
מניעה, מניעה, מניעה!
כולנו רוצים להמנע ממצב של דריסת בעל החיים. מדובר במצב מלחיץ וכואב, אשר עשוי להסתיים בנזק בלתי הפיך ואף במותו של בעל החיים. המניעה היא ברוב המקרים פשוטה- הקפידו לשמור על הכלבים קשורים ברצועה בסמוך לכבישים, ואל תניחו להם לשוטט חופשיים. במידה ואתם גרים בסמוך לכביש מסוכן- שמרו על החתול בבית. כנהגים, היו עירניים לחיות הנמצאות בשולי הדרכה ונסו להאט בקרבתן.
קיץ נעים והמון בריאות!
מרכז וטרינרי – הכי בבית בגן יבנה
08-8673331
במקרה חרום : 050-9933000
Leave A Comment